Azerbeycan Coğrafi Özellikleri

Azerbaycan Coğrafi Özellikleri

Azerbaycan coğrafi özellikleri genellikle ülkemiz ile benzerlik göstermektedir. Hem dağlık hem de geniş ovaların..

Azerbaycan Coğrafi Özellikleri

Azerbaycan coğrafi özellikleri Güney Kafkasya’da yer alan bir Avrasya ülkesi olan Azerbaycan konum olarak; Doğu Avrupa ve Güneybatı Asya’da bulunmaktadır. Azerbaycan’ın sınırlarında Ermenistan, Gürcistan, Rusya ve Türkiye bulunmaktadır. Hazar Denizi, Azerbaycan’ın Doğu sınırını oluşturmaktadır. Ülkenin kuzeyinde ise; Büyük Kafkas Sıradağları ve geniş düzlükler bulunmaktadır. Azerbaycan’ın en alçak noktası Hazar Denizi (-28 m), en yüksek noktası ise; Bazardüzü Dağı (4.466 m )’dır. Ülkenin bir diğer özelliği ise dünyanın 7 harikası listesi için aday olarak gösterilmiş olan Çamur Volkanları’nın yarısının bu ülkede olmasıdır. Azerbaycan’da bulunan tüm nehirler Hazar Denizi’ne dökülmektedir. En büyük gölü ise; 67 km2 ile Sarısu’dur. Ülkenin en uzun nehri ise; 1.515 km uzunluğundaki Kura Nehri’dir.

Azerbaycan Coğrafi özellikleri ve Doğası

Azerbaycan coğrafi özellikler olarak zengin ve verimli bir ülkedir. Gezilip görülebilecek yerleri çok fazla bulunmakla beraber doğayla iç içe bir atmosferi de bulunmaktadır. Doğası, denizleri, göl ve nehirleri, sakin nüfusu, trafiği ve çevre kirliliği az olan bu ülkede yaşamak çok sağlıklı ve rahattır. Ülkede yaşayan insanlarda sağlık sorunları açısından büyük sıkıntılar yaşanmamasının sebebi bu doğal ortam ve temiz havasının var olmasıdır. Ülkeye üniversite okumaya gele öğrencilerin daha ülkeye adım atar atmaz bu havayı teneffüs etmesiyle Azerbaycan’dan memnun olmaya başlamış olmaktadırlar. Hatta ülkeden ayrılan öğrenciler hava değişiminin hemen farkına varabilmektedir. Ülkenin coğrafi özellikleri ve demografik yapısı öğrenciler için çok idealdir.

Azerbaycan coğrafyası, milletin kültür ve tarihinin ayrılmaz bir parçasıdır. Arapça’da ülke kelimesi, güneşin battığı toprakları ifade eder. Bu nedenle, ‘Azeri’ kelimesi ‘güneşin battığı yer’ anlamına gelir. Bu şekilde Azerbaycan toprakları Hazar Denizi ile eş anlamlıdır. Her ikisi de zengin bir doğal tarihe sahip tek bir ulusun ayrılmaz parçalarıdır.

Hazar Denizi, Avrupa ve Asya’nın en büyük gölüdür. Aynı zamanda hem Karadeniz’i hem de Hazar Denizi’ni aşan dünyanın en derin su kütlelerinden biridir. Hazar’ın kıyı şeridi yaklaşık 5.000 km uzanıyor ve bu da onu dünyanın en uzun deniz havzalarından biri yapıyor. Hazar, dünyanın üçüncü en büyük gölü olmasının yanı sıra 1.350 mil küpten fazla su içerir. Bu, dünyanın toplam su kaynağının yaklaşık yüzde 17’sine tekabül ediyor.

Hazar’ın kıyı şeridi Azerbaycan coğrafyasının bir parçasıdır; ülkenin Rusya ile olan sınırının çoğunu oluşturur. Hazar, İran’ı Irak ve Türkiye’den, Rusya’yı da Türkmenistan ve Kazakistan’dan ayırıyor. Deniz ayrıca İran’ı Afganistan ve Pakistan’dan, Rusya’yı Gürcistan ve Moldova’dan ayırıyor. Hazar’ın benzersiz bir özelliği, dört ayrı denizi birbirine bağlayarak sularını kıyıları kadar çeşitli kılmasıdır.

Hazar’ın suyunda mersin balığı, silt balıkları, balinalar, foklar, yunuslar ve çeşitli türler de dahil olmak üzere birçok hayvan yaşar. köpekbalıkları ve balık. Denizin içinde ve çevresinde de çok sayıda kuş türü yaşar; Bunlara ortak kazlar, pelikanlar, flamingolar ve 100’den fazla deniz kuşu türü dahildir. Hayvanlara ek olarak, birçok bitki türü, sürekli tuzlu su spreyi ve güneş ışığı ve ay ışığı gibi doğal ışık kaynakları olan bir ortamda gelişir.

Azerbaycan coğrafyası, çok çeşitli doğal yaşam alanları ile karakterize edilir. Ülke, subtropikal ormanlara, ılıman iğne yapraklı ormanlara ve bozkırlara ve çayırlara ev sahipliği yapar. Bozkır bölgeleri Azerbaycan’ın toplam alanının yaklaşık üçte ikisini oluşturmaktadır; ormanlar Azerbaycan topraklarının yaklaşık üçte birini kaplarken, Hazar suları kalan altıda birini kaplar.

Doğal kaynaklar Azerbaycan coğrafyasının hayati bir parçasıdır. Azerbaycan’daki birincil doğal kaynak, Azerbaycan’ın toplam ihracat değerinin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan petroldür. Diğer önemli doğal kaynaklar doğal gaz, demir cevheri ve bakırdır. Ek olarak, Azerbaycan, kalsiyum florür, magnezyum flor ve sodyum flor içeren önemli florit yatakları rezervlerine sahiptir.

Tanımı gereği, bir ülke kimliğini, doğası gereği doğaya bağlı olan insanlarından, kültüründen ve coğrafyasından alır. Azerbaycan’ın kendisi için değerli bir doğal kaynak olarak tanınmayı hak eden eşsiz coğrafyasını birçok açıdan tanımlamaktadır.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!