Azerbaycan Geleneksel Oyun Kıyafetleri

Azerbaycan geleneksel oyun kıyafetleri Türkiye ile kardeş ülke olduğu için ülkemiz ile benzerlik göstermektedir.

Azerbaycan Geleneksel Oyun Kıyafetleri

Ülkesinin kültürünü dünyaya en iyi şekilde yansıtan ülkelerin başında yer alan Azerbaycan geleneksel oyun kıyafetleri ile her sene yapılan uluslararası festivallerde boy göstermektedir. Ülkenin tarihi dokusu ve modern zamanın Azerbaycan’ını yansıtan bu kıyafet hoş bir görüntü oluşturmaktadır. Azerbaycan vatandaşlarını ülkemiz insanlarına bakış açıları oldukça dostanedir. Özellikle bu bakış açılarını etkileyen faktörler ortak bir tarihe sahip olmamız, aynı dini inanışlar içerisinde olmamız ve aynı ırktan gelen insanlar olmamızdır. Oraya yaşamak için giden vatandaşlarımız ülkeye adaptasyon yaşarken hiç zorluk çekmemektedirler. Dil olarak farklı bir yapıya sahip dil kullansalar da insanların sıcaklığı adaptasyonu kolaylaştırmıştır.

Üniversite okumak amacıyla ülkeye gelmiş olan öğrencilerin de katılım gösterdiği çoğu festivalde bu kıyafetleri görmek mümkündür. Azerbaycan geleneksel oyun kıyafetleri her sene TV’de yayınlanan yarışmalarda göze batan güzellikleriyle izleyenleri kendilerine hayran bırakmaktadırlar. Azerbaycan ve ülkemiz eskiye dayanan bir kardeşlik bağı içerisindedir. Bu durum temel alındığında karşılıklı ülke vatandaşlarının birbirleriyle olan ilişkileri bu durumdan son derece pozitif ayrılmıştır. İki ülke arasındaki her konuda bağı arttıran bu durum son yıllarda daha da gelişme göstermektedir. Ülkelerin ortak bir tarihi yapıdan gelmesi, eskiden aynı milletin vatandaşı olmaları kardeşliğin her gün gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Bu kıyafetlerin üretimi ve dünyaya pazarlanması boyutunda Azeri kültürünün temsili için devletin kendi desteklediği iş adamları yoğun bir çalışma içerisinde bulunmaktadır.

Azerbaycan geleneksel oyun sanatı, ülkenin köy ve kasabalarında yüzyıllardır uygulanmaktadır. Sanat dans, şarkı, müzik ve dramadır. Oyun, hem kırsal hem de kentsel alanlarda bulunan Azerbaycan kültürünün bir parçasıdır. Çocukların oyunlarında oynadıkları birçok oyun vardır. Oyunların bazıları din, edebiyat veya tarihe dayanmaktadır. Kışın hava soğuk ve toprak buzlu oluyor. İnsanlar kendilerini soğuktan korumak için uzundigram denilen koyun yününden yapılmış paltolar giyerler. Paltoların Azerbaycan geleneklerinde uzun bir geçmişi vardır.

Her bölgenin kendine has geleneksel oyun kıyafetleri vardır. Bu giysiler genellikle renklidir ve onları giyen insanlarda güzel görünür. En popüler geleneksel giysiler kaftan, ghutra ve takiyyedir. Kaftanlar, kapalı kollu ve açık yakalı, uzun kolsuz tuniklerdir. Ghutralar, ayak bileklerine kadar uzanan ve genellikle vücut boyunda olan geniş boyunlu pelerinlerdir. Takiyye, omuzları zar zor örten ancak ayak bileklerine kadar uzanan kısa bir pelerindir. Bu paltolardaki tasarımlar her bölgenin kültürünü yansıtıyor. Yüz ve eller dışında tüm vücudu kaplayan siyah veya lacivert yünden yapılan pelerinler de vardır. Bu pelerinlere uzundigram denir ve soğuk havalarda veya avlarda giyilir.

Dini kutlamalarda veya savaşta giyilen pelerinler de zengin desenlere sahiptir- genellikle işlemelidir. Bu gelenek binlerce yıl önce İran’da pelerinlerini süslemek için ince ipekler kullandıkları yerde başladı. Bu pelerinlerde kullanılan zengin renkler doğadan ilham alıyor. Mavi cenneti, yeşil doğurganlığı ve kırmızı ateşi temsil eder; üçü de İslam geleneğinde Tanrı’yı ​​temsil eder. Beyaz, saflığı temsil eder ve Yahudilik geleneğinde cenneti temsil eden mavi elbiselerle giyildiğinde melek kanatlarını temsil eder. Her kültür, gerçekten muhteşem bir şey yaratmak için bu giysilere kendi benzersiz unsurlarını ekler.

Geleneksel oyunların, soğuk hava kıyafetleri veya dini kutlamalar gibi popüler geleneklere dayanan uzun bir geçmişi vardır. Her bölgenin zengin renk paletleri ve güzel tasarımlarla mirasını gösteren kendi geleneksel oyun kıyafetleri vardır. Avlar veya dini bayramlar sırasında giyilen pelerinlere uzundigramlar denir – bunlar soğuktan korunmak veya kişinin hayatındaki hareketli bir dönemi kutlamak için giyilir.

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!