Azerbaycan Doğal Kaynaklar

Azerbaycan Doğal Kaynaklar

Bilindiği gibi Azerbaycan doğal kaynaklar bakımından zengindir. Petrol ve türevleri sebebi ile ülke ekonomisi de kalkınmaktadır.

Azerbaycan Doğal Kaynaklar

Ülkenin gerek yer altı gerekse yer üstü doğal kaynakları ülkemizdeki kadar gelişmiş olmasa da bulunmaktadır. Orta doğunun petrol ve doğalgaz kaynaklarına yakın bölgesinde bulunan Azerbaycan doğal kaynaklar yönünde gelişmekte olan bir ülkedir. Ülkede bulunan ham maddelerin çıkarılması için son dönemlerde bu bölgede yaşayan iş adamların yatırımları bulunmaktadır. Azerbaycan ekonomik anlamda bakıldığında para birimi olarak ülkemizden daha güçlü bir paraya sahip gözükse de, alım gücü olarak aynı denkliğe sahip olduğu için burada yaşamayı tercih eden kişiler ülkemizdeki masraflarla aynı masraflara sahip olmaktadırlar.

Son yıllarda çok sayıda üniversite öğrencisi daha kaliteli bir üniversite eğitimini ülkemizdeki aynı eğitim harcamalarıyla alabilmek için bu ülkeyi tercih etmektedirler. Fiziki olarak incelendiğinde küçük bir yapısı olan Azerbaycan, önemli iş adamlarıyla birlikte ülke ekonomisini büyütmeye çalışmaktadır. Ülkede girişimcilere verilen destek diğer ülkelere örnek olması gereken düzeydedir.

Azerbaycan’da Yatırım

Bu ülkede yaşayan bazı önde gelen girişimciler zaman zaman bizim ülkemize de yatırımlarda bulunmaktadır. Kendi ülkelerinde bulunan iş adamlarını desteklediği gibi, değişik fırsat seçenekleriyle yabancı iş adamlarının da destekleyen bir devlet yapısı içerisinde bulunan Azerbaycan’da Azerbaycan doğal kaynaklarının çıkarılması işlenmesi ve satışın yapılması için son yıllarda dışarıdan önemli yatırımlar gelmektedir. Doğal gaz ve petrol yönünden hiçte azımsanmayacak rezervlere sahip olan ülkede son yıllarda Amerikalı iş adamların yatırımda bulunduğu görülmektedir. Doğalgazı Gürcistan gibi ülkelere ihraç ederek ülke ekonomisine de önemli faydaları da bulunmaktadır.

Azerbaycan, Kafkasya bölgesinde, Türkiye sınırında, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Dünyanın en yoğun nüfuslu ülkelerinden biridir. Başkent Bakü’dür ve toplam alanı 874.064 mil karedir. Ülke zengin bir doğal kaynak mirasına sahiptir ve kuruluşundan bu yana dünyanın en büyük petrol üreten ülkelerinden biri haline gelmiştir. Zamanla, ülkenin kaynakları büyümesine ve başarılı bir ulus olmasına yardımcı oldu.

Doğal kaynaklar ekonominin bel kemiğini sağlar ve ülkenin rakiplerinden öne çıkmasına yardımcı olur. Azerbaycan’ın doğal kaynakları arasında doğalgaz, petrol, bakır, altın, gümüş, krom ve tungsten bulunmaktadır. Bu kaynaklar, Azerbaycan’ın sanayi ve imalat sektörlerinin yanı sıra ulaşım sektörlerini geliştirmesine yardımcı olmuştur. Ülke ayrıca, genel ekonomik gelişimine katkıda bulunan enerji üretimi için bu kaynaklara güveniyor. Ayrıca, bu kaynaklar dış ticareti teşvik etmiş ve ülkedeki ekonomik büyümeye katkıda bulunmuştur.

Hükümet, ülkesini tanıtmak ve yeni sakinleri çekmek için bölgenin kaynaklarından tam olarak yararlanıyor. Örneğin Bakü, AZEXCO-Azerbaycan’ın ticaret örgütünü tanıtmak için uluslararası ticaret fuarlarına ev sahipliği yapmaktadır. Bu sergiler Azerbaycan’ın doğal kaynaklarını sergilemekte ve bu sektörlerdeki yabancı yatırımları teşvik etmektedir. Ayrıca Bakü, uluslar arası ticari çıkarları ve teknoloji transferini teşvik etmek için bilim ve teknoloji üzerine uluslararası konferanslara ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, Azerbaycan’ın denizcilik şirketi Bazonline, karbon nötr programının bir parçası olarak yakıt olarak doğal gaz kullanan malları dünyanın dört bir yanına gönderiyor.

Azerbaycan ekonomik büyüme için büyük ölçüde doğal kaynaklarına bağımlı olsa da, yurt dışından gelen yatırımlara da güveniyor. İran, Rusya ve Türkiye ile komşu olup, bu bölgelerde iş yapmak isteyen şirketlere önemli yatırım fırsatları sunmaktadır. Ayrıca Azerbaycan, 2004 yılında Avrupa Birliği’ne (AB) katıldığında Avrupa Konseyi’nin (CoE) bir parçası olmuştur. Bu devir işleminin sonucunda, birliğin parçası olmasalar bile üye devletlere bazı AB yasaları uygulanmaktadır. direkt olarak. Bu, Azerbaycan şirketlerinin diğer ülkelerin doğal kaynaklarına yönelik potansiyel yatırımcı ilgisi nedeniyle birkaç kısıtlamayla diğer CoE üye ülkelerine mal ihraç edebilecekleri anlamına geliyor.

Doğal kaynaklarından zenginlik elde etmesine rağmen Azerbaycan, Avrupa’dan gelen yetersiz yatırım nedeniyle yoksullukla mücadele ediyor. dış kaynaklar. Hükümet, yatırım fırsatlarını artırmak ve yeni sakinleri çekmek için sanayileşme ve kaynak kullanımı yoluyla ülkesini tanıtmak için çok çalışıyor. Ayrıca, bir bölgenin kaynaklarından yararlanmak, şu anda ülke ekonomisine doğrudan fayda sağlamasa bile, yerel ekonomik büyümeyi teşvik eder.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!