Azerbaycan Hukuk Sistemi

Azerbaycan Hukuk Sistemi

Azerbaycan hukuk sistemi her konuda ülke de yaşayan kişilerin şahsi haklarını koruma altına aldığı gibi aynı zamanda..

Azerbaycan Hukuk Sistemi

Tüm dünya devletleri belli bir adalet sistemi üzerine kurulmuştur. Her devletin kendisine has kanunları ve yasaları bulunmaktadır. Ayrıca dünya devletlerinin aralarında yapmış oldukları anlaşmalar ve kurallar silsilesi de bulunmaktadır. Tüm bunların yanında insanların arasında yazılı olmayan ahlak kuralları vardır. Azerbaycan yeni kurulmuş ve özgürlüğüne kavuşmuş bir ülke olarak kendi sistemini oluşturarak vatandaşlarının hak ve hukukunu koruma altına almıştır. Her ülke hukuk sistemi gibi Azerbaycan hukuk sistemi son derece modern kurallar ve özgürlükler içermektedir. Büyük oranda yüksek eğitim almış bir nüfusa sahip olan ülke son derece değerlerine de bağlıdır. Hem geçmişi, hem de geleneklerini kanunla koruma altına almıştır.

Azerbaycan hukuk sistemi

Modern ülkelerin hukuklarında vatandaşın hakkı kutsal sayılmaktadır. Tüm kanunlar her kişi için eşit ve aynı derecededir. Çağdaş hukuk sistemlerinin özellikleri arasında bulunan eşit hak ve özgürlüklerin tümü Azerbaycan hukuk sistemi ile de vatandaşlarına sunulmuştur. Bu sayede devlet vatandaşlarını kucaklayan bir anne şefkati ile hareket etmektedir. Azerbaycan’da vatandaşlar hukuktan kaçmak yerine tam bir güven ile ona sarılmakta ve güvenmektedir. Adaletin tam olduğu bunun gibi ülkelerde devlet ve millet bir arada ilerlemekte ve gelişmektedir. Azerbaycan milleti devletine çok bağlı ve sonuna kadar savunan bir millettir. Bu da devletin vatandaşına vermiş olduğu değerden ileri gelmektedir. Yurt dışından gelen vatandaşlarda Azerbaycan’da rahatlıkla hukuka ve adalete güvenebilmektedirler.

Azerbaycan’da yargı sistemi Fransız modeline dayanmaktadır. Hukuk mahkemeleri, askeri mahkemeler, idare mahkemeleri ve dini mahkemelerden oluşur. Ülkede ayrıca bir yüksek mahkeme ve genel yargı mahkemeleri bulunmaktadır. Azerbaycan’da toplam dokuz dereceli yargı mahkemesi bulunmaktadır. Her mahkeme, halk tarafından seçilen yargıç ve bilirkişilerden oluşur. Hakimler Azerbaycan cumhurbaşkanı tarafından atanır ve hepsi eski savcı veya hakimdir. Ayrıca, tüm yargıçların hukuk diplomasına sahip olması gerekir. Azerbaycan’da hukuk sistemi şu anda 42 kanun, 450 yönetmelik ve 515 karardan oluşuyor.

Siviller hırsızlık, taciz, tecavüz, terör ve uyuşturucu gibi konularda polise veya doğrudan hakime şikayette bulunabilirler. bağımlılık. Azerbaycan’da yargı sistemi laiktir ve dine dayalı ayrımcılık yapmaz. Ancak İslami bankacılık, ülkenin bankacılık sisteminde kabul görmemektedir. Ayrıca Azerbaycan’da din önemli bir rol oynamaktadır; Nüfusun yüzde 88’i Müslüman, yüzde 7’si Doğu Ortodoks Hristiyan ve yüzde 2’si Roma Katolik Hristiyan’dır.

Azerbaycan’da aile içi şiddet kabul edilemez; aile içi şiddet yasasına göre bir aile üyesine karşı işlenen suç olarak kabul edilir. Aile içi şiddet yasasına göre, insanlar izinleri olmadan bir istismarcıya karşı şikayette bulunabilirler. Ayrıca, aile içi şiddet mağdurlarının polise şikayette bulunma hakları vardır. Bir aile üyesinin başka bir aile üyesine aile içi şiddet nedeniyle şikayette bulunması halinde mahkeme, istismarcı suçlu bulunursa daha ağır bir cezaya çarptırılacaktır.

Azerbaycan yasalarına göre aile içi şiddet mağdurlarının çeşitli yasal hakları vardır. Rızaları veya onayları olmadan tacizcileri hakkında polise şikayette bulunabilirler. İstismarcı mahkeme tarafından suçlu bulunursa hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca mağdurlar, mahkemeye ihtiyati tedbir talebinde bulunarak istismara uğrayan yakınlarının evlerine girmesini engelleyebilirler. Akrabaları izinsiz olarak evlerine girmeye çalışırsa hapis cezasına çarptırılabilir.

Azerbaycan’daki hukuk sistemi Fransız modeline dayanmaktadır ve anayasasında belirtildiği gibi insan haklarını savunmaktadır. Buna aile içi şiddetin önlenmesi ve aile içi şiddet yasası kapsamında ailelere karşı işlenen suçlar dahildir. Ek olarak, eski suçlular yargıç olarak onurlarını geri kazanabilirler ki bu da Azerbaycan mahkemelerinde şeffaflığı teşvik eder.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!